Per què volem mantenir el procés participatiu a l’espai Germanetes

 

MANIFEST PER AL MANTENIMENT DEL PROCÉS PARTICIPATIU INICIAT SOBRE L’ESPAI GERMANETES.

Barcelona, desembre de 2015

  • Per què volem mantenir el procés participatiu?

Perquè, si bé hi ha una indiscutible necessitat d’equipaments públics i zones verdes a als barris l’Esquerra de l’Eixample, hi ha també un indiscutible interès creixent del veïnat per implicar-se en les decisions de barri que l’afecten. Considerem molt important que el veïnat estigui informat, debati i acordi la ubicació més adient d’aquests equipaments, així com les seves característiques.

 Perquè en un projecte d’aquesta magnitud, que canviarà de forma significativa l’aspecte actual -i sobretot el futur- de l’entorn, s’ha d’atendre el màxim ventall de criteris possibles sobre una realitat polièdrica, des d’àmbits socials, demogràfics, urbanístics i mediambientals.

Perquè és indispensable la participació de la més àmplia diversitat de persones i col·lectius que viuen, estudien, treballen i es comprometen al barri, de sectors diversos i de totes les franges d’edat i de gènere, per tal de negociar i consensuar entre tots i totes les que hi vulguin participar una solució a més llarg termini, ajustada, holística i sostenible.

Perquè la participació, siguin quines siguin les seves conclusions, haurà significat dues coses importants: per una banda, un enriquiment de les conclusions aportat per la diversitat de mirades i, per l’altra, l’inici d’un projecte vertebrador de suport i cohesió al barri.

Perquè, en definitiva, es tracta d’un procés ja iniciat per l’actual Ajuntament que compta i suma, cada vegada més, un major nombre de persones que consideren fonamental la implicació de la ciutadania en la presa de decisions sobre el seu territori.

  • Per què volem fer un debat sense limitacions?

Al març de 2015, a l’últim plenari municipal, dos mesos abans de les eleccions municipals, l’Ajuntament de Barcelona, en mans de l’encara coalició Convergència i Unió, aprovava l’execució dels equipaments previstos a l’illa Germanetes canviant “pisos per a joves” per “pisos socials”.

La decisió de “pisos per a joves”, que en el seu moment es va incloure en el PAD 2007-2011   i que es mantenia en el PAD 2011-2015, era fruit de converses només amb una entitat i no d’un procés participatiu. Tanmateix es va fer aquest canvi en l’esmentat plenari del març del 2015, que fins i tot l’AVVEE ha acabat assumint i que ja no defensa els pisos per a joves que va pactar fa més de vuit anys.

Constatem que, des del 2011, arran el fenomen del 15M, sorgeixen al barri diferents col·lectius, associacions, ateneus, etc. que amb trajectòries diverses representen una dinamització social del barri, facilitant i potenciant l’interès i la implicació de sectors del veïnat poc actius fins aleshores, i que d’una manera molt especial han reflexionat i han treballat al voltant de l’espai Germanetes.

En les decisions preses en el plenari de març del 2015 en cap moment es va tenir en compte l’opinió d’aquests col·lectius, ni en cap moment es va fer un procés participatiu dirigit a tot el veïnatge.

Vistos aquests fets, ens arriba el text de la resolució M1519/1424, aprovada el 27/11/2015, per la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, i que literalment diu: “reclamar que no es replantegin de nou els acords presos mitjançant processos participatius realitzats en mandats anteriors (…) com és el cas de: Equipaments i espais públics de la illa Germanetes…”. Això, evidentment, NO s’ha acomplert en absolut en el cas dels equipaments i espais públics de la illa Germanetes, on no hi ha hagut cap procés participatiu, i on una part del contingut negociat fa vuit anys ja no el manté ningú. Aquesta resolució, per tant, no hauria de condicionar les actuacions dels grups municipals.

En qualsevol cas, condicionar el debat afirmant que algunes decisions són inamovibles abans de dur-se a terme el propi debat empobreix tot procés de democràcia participativa, i frustra i desmotiva la participació ciutadana, que tant es reivindica des dels estaments polítics.

  • En conseqüència, demanem

A tots els grups municipals del districte:

1.- Que donin suport a la iniciativa de participació projectada, i s’impliquin en el procés participatiu engegat.

2.- Que esperin que es faci el debat, al qual per descomptat són convidats a participar, per prendre les decisions que es creguin oportunes, a partir del màxim consens i sense idees preconcebudes ni tancades.

 A l’equip que governa la ciutat :

 3.- Tot i que des del govern municipal se’ns va informar de les limitacions que podia tenir el procés participatiu per causa de la resolució M1519/1424 esmentada, creiem que mantenir el procés engegat només pot tenir efectes beneficiosos.

Per tant, demanem a Barcelona en Comú que mantingui el procés participatiu i que es dugui a terme amb uns ritmes i termes raonables, facilitant a la població interessada una informació actualitzada, rellevant i pertinent, la qual permeti argumentar les decisions, siguin les que siguin, d’una manera consensuada, fiable i robusta.

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Desenvolupament del projecte, Espai "Germanetes", Institut Viladomat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari