Recreant Cruïlles

Recreant Cruïlles és una plataforma formada per persones que procedeixen de diversos àmbits professionals, socials i ideològics, tant del barri com de fora. És la comunitat entorn de la qual s’articula l’espai Germanetes.

L’espai Germanetes és un solar reactivat al barri de l’Esquerra de l’Eixample, gestionat col·lectivament com a espai de trobada per a la transformació social i ambiental del barri, i representa una oportunitat de reapropiació de l’espai públic urbà i d’autogestió de forma col·lectiva i no mercantilista.

S’hi treballa per promoure i repensar l’espai públic com a veritable espai de socialització, de trobada i de convivència, d’altra banda inexistent en la trama urbana de l’Eixample. Un espai que esdevingui un observatori del barri que tendeixi a capgirar la contínua privatització que està patint l’espai públic a Barcelona. Paral·lelament es vol traspassar els límits físics de l’espai Germanetes per aconseguir un urbanisme més humà, en una incipient acció col·lectiva ciutadana que reivindica unes millores democràtiques en les qüestions urbanes, tant físiques com socials, un exercici del “dret a la ciutat”.

L’espai Germanetes està obert a totes aquelles entitats, col·lectius, grups i persones que vulguin i necessitin un espai on plantejar activitats, dur-les a terme, gaudir-ne…  sempre des d’una perspectiva oberta a tots i a totes, que no sigui excloent ni discriminatòria.

 

CRONOLOGIA

2001 El convent de les Germanetes dels Pobres és comprat pel Clínic

2004 Enderroc del convent de les Germanetes

2006 Modificació del Pla General Metropolità per a la construcció de nous equipaments. Permuta de solars entre el Clínic i l’Ajuntament de Barcelona, que passa a ser el nou propietari del solar.

2007/2011 El PAM de l’Ajuntament preveu la construcció de diferents equipaments en aquest solar (de 5.500 m2): un institut, una escola bressol, pisos per a gent gran, pisos per a joves…

El barri de l’Esquerra de l’Eixample és un barri molt poblat que, malgrat la seva centralitat, acumula molts dèficits: equipaments, zones verdes… i pateix molts problemes: contaminació ambiental…

2011 Després del 15 M, l’Assemblea de barri proposa l’ocupació de l’espai públic de Germanetes per donar-hi els usos que s’acordin… i com a reivindicació dels equipaments compromesos per les administracions. Es constitueix la plataforma Recreant Cruïlles, que es reuneix en assemblees setmanals en un bar davant mateix del solar abandonat.

2012 S’inicia un treball d’extensió del projecte amb diferents processos participatius (4 tallers a Golferichs), jornades de reflexió internes, reunions de dissabte… i festes reivindicatives (24 hores al voltant de Germanetes, Sant Joan, Carnestoltes, Festes Majors…) sovint acompanyades de paelles! Tot això en confluència amb moviments i associacions o entitats, com Camí amic, les ampes, etc. en les lluites històriques del barri pel dèficit d’equipaments.

L’ajuntament de Barcelona presenta el pla de Buits en què ofereix la gestió i l’ús de 585 m2 (dels 5.550!) a entitats sense ànim de lucre fins a final de l’any 2016. RC decideix de presentar candidatura amb el suport de diferents entitats i adhesions individuals, i sota l’empara institucional de l’AVVEE.

2013 A l’espera de la resolució del pla de Buits, continuen les assemblees, la lluita i les festes reivindicatives (com l’encartellada IN&OUT). En el marc de la Festa Major del barri, a l’octubre, celebrem que RC gestionarà l’espai de Germanetes. S’inicien les reunions amb tècnics de l’Ajuntament per a l’adequació de l’espai, i també la preparació de l’hort i la construcció de la cúpula i el mòdul (en col·laboració amb Stradle 3).

2014  El 24 de gener, obrim l’espai de Germanetes al barri. S’organitza i funciona en assemblees i comissions, i a través de diferents àmbits o eixos es descriuen les activitats que s’hi poden dur a terme.

Com a mostra de la permeabilitat volguda entre l’espai Germanetes i l’entorn, es comencen a fer activitats al carrer:

Mercat de pagès (organitzat per la vocalia de consum de  l’AEE) cada 2n dissabte de mes a la rambla del barri.

Projecte Idensitats (experimentació artística).

Projecte Respira (sobre contaminació ambiental).

Es reivindica i s’imagina ja la primera plaça de l’Esquerra de l’Eixample (Consell de Cent/Comte Borrell), com ho havia concebut l’urbanista Ildefons Cerdà.

L’administració municipal anuncia la posada en funcionament del nou institut al barri per al curs 2015/16, que és considerada una victòria de la lluita veïnal. També anuncia la construcció de pisos socials a l’espai Germanetes, a la qual des de RC ens oposem radicalment: no cal hipotecar l’espai verd tan necessari per al barri.

Es col·labora en els processos participatius per al disseny de les superilles.

En una reunió entre l’Ajuntament i Recreant Cruïlles, s’acorda que RC podrà participar en la presa de decisions sobre l’espai Germanetes. Al cap de 15 dies l’ajuntament presenta unilateralment el seu projecte de parc públic. S’inicia un procés participatiu organitzat per RC, com a resultat del qual es reivindica l’autogestió de l’espai públic. L’ajuntament ho desestima.

2015 El 14 de febrer, coincidint amb el mercat de pagès i la festa de Carnestoltes, s’obren per primera vegada les portes dels 5.000 i un gran nombre de veïns i veïnes participa en la celebració reivindicativa.

Menció a l’espai Germanetes en els premis Ciutat de Barcelona 2015.

S’inicia el projecte de residència artística en col·laboració amb la UB

…I la lluita continua!

Som Recreant Cruïlles, i reclamem que els veïns i veïnes siguin part activa en el que fa referència a les decisions que es prenguin sobre l’espai públic.

 

colorado_springs_free_vectors

Recreant Cruïlles té el seu orígen en les acampades realitzades per tot l’estat en les jornades posteriors al 15 de Maig de 2011, en les que es reclamava a les classes que ostenten el poder una nova manera d’entendre la política i la participació ciutadana a les diferents institucions.

Les assemblees que es realitzaven a la Plaça Catalunya de Barcelona van engendrar diferents assemblees veïnals als diferents barris de la ciutat, generant uns espais de debat en el que les ciutadanes puguessin parlar sobre les els problemes i necessitats de la nostra societat i, així, poder passar a l’acció.

Vam poder comprovar com l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample -ubicada en un barri en el que des de feia molts anys es notava una manca de teixit veïnal i d’organització social- va crèixer ràpidament des del primer moment, quedant paleses les ganes i l’energia de les ciutadanes per a poder formar part de les decisions que afecten al barri, a la ciutat i a les nostres vides en general.

Alguns dels grups de treball que la conformaven en els seus orígens eren el d’educació, el de sanitat i el d’espai públic, constituïnt-se aquest darrer en el que ara coneixem com a Recreant Cruïlles, que va començar a fer assemblees en paralel per a tal de facilitar i agilitzar la gestió de les nostres demandes.

Recreant Cruïlles ha estat des de sempre -i ho segueix essent- una eina de la que ens hem dotat les ciutadanes del barri i de la ciutat per tal de poder influir a les institucions per poder millorar aquesta ciutat que estimem i ens sentim nostra.

Som Recreant Cruïlles, i reclamem que els veïns i veïnes siguin part activa en el que fa referència a les decisions que es prenguin sobre l’espai públic.

Deixa un comentari