La Torre dels Ratpenats!

Segur que molts ja heu vist la torre que ha aparegut al mig de l’hort. Es tracta d’una torre niu per a permetre que crïin ratpenats a l’Espai Germanetes. Aquests són arreu, i ajudar-los significa potenciar la biodiversitat urbana alhora que fer control de mosquits.

Al natural els ratpenats hivernen en coves i cavitats,  on hi ha temperatura constant. Al despertar-se després d’un llarg son, poden acostar-se i endinsar-se a la ciutat en busca de zones de nidificació per formar colònies de cria, i usar escletxes i forats en edificis. Fins a 8 espècies viuen a Barcelona i el ratpenat comú o pipistrel·la (Pipistrellus pipistrellus) és la més habituada a les construccions humanes.

12665846_10209202410120989_1303886864_n

Els ratpenats o quiròpters són depredadors d’una gran quantitat d’insectes i poden regular poblacions de diferents artròpodes, convertint-se així també en part de fauna beneficiosa per l’espai, al depredar els mosquits durant l’estiu i altres possibles plagues hortícoles. Una altra funció clau és la de control de malalties víriques que transmeten els mosquits.

Els quiròpters són éssers molt sensibles a les alteracions dels seus hàbitats, amb un ventall d’amenaces que ha portat els darrers anys a la pèrdua i fragmentació dels seus hàbitats (el 23% de les espècies de quiròpters de tot el món es consideren en regressió, i tots tenen figures de protecció).

S’han instal·lat un total de 18 caixes per ratpenats a Barcelona, amb l’ajut de l’associació ambiental Galanthus. A cadascuna poden viure-hi fins a 300 individus.

Si trobeu un individu despistat o que ha caigut al terra, sobretot no agafar-lo amb les mans! Usar guants o avisar a algú que gestioni l’espai.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Espai "Germanetes", Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s