El Parc a l’espai dels 5.000 m2 de Germanetes: dinamitzat o un decorat sense ànima?

Fem una mica d’història. Després de la pressió feta des de RecreantCruïlles , l’AAVV de l’Esquerra de l’Eixample, l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample i diferents col·lectius del barri, on des de fa més de 3 anys anem reivindicant l’obertura de l’Espai Germanetes, ja és en sí mateix un èxit que ara es vegin en la necessitat de dissenyar un parc. No obstant, entenem allò públic com un un espai comú en que totes i tots participem i que no pot ser monopoli d’una administració que només consulta un cop cada quatre anys.

Davant la presentació d’una primera proposta d’avantprojecte d’un Parc Provisional, des de l’Espai Germanetes hem treballat entitats, col·lectius i veïnes del barri de l’Esquerra de l’Eixample en un procés participatiu obert a tothom desenvolupat en tres moments de participació així com d’aportacions de gent diversa que vàrem presentar un document el passat 24 de Desembre de 2014 tal com havíem acordat.

D’aquest procés havíem arribat a les següents conclusions:

Cal transformar la lògica tradicional de disseny de l’espai com un interior d’illa, sense cap accés a les parcel·les des de l’interior i només des del carrer, a un disseny de l’espai d’una plaça oberta que permet accedir als equipaments des de la plaça

Volem un espai d’autogestió dels ciutadans i no un decorat dissenyat sense ànima ni contingut, de l’estil de l’espai obert a la parcel·la del futur Centre de Dia situat al costat del Pla Buits de Germanetes.

Defensem una corresponsabilització en la gestió de l’espai i futurs equipaments, per tal de possibilitar veritablement un espai viu i obert. Per això exigim que cada espai e que dividim els 5000 m2 disposin d’uns dispositius que permetin aquesta autogestió i apropiació pels ciutadans dels espais. Els espais proposats i segons el plànol que s’adjunta son els següents: ampliació de l’hort, espai de Cuina, espai de Teatre i de Creació artística de l’estil a l’Espai Shakespeare in Park al Parc del Nord, un espai de Jocs Infantils i Ludoteca de l’estil de la del Parc de la Ciutadella; un espai de Cinema a la Fresca, una zona Esportiva Multi-ús, uns murs de Creació. Tots aquests espais haurien de disposar d’uns magatzems de l’estil del generat a l’Espai del Pla Buits de Germanetes, tal com s’indica en el plànol.Proposta parc germanetes

En una primera reunió celebrada el 21 de gener ja es va posar en evidència que no acceptaven la demanda d’autogestió sobre els espais.

En la conversa de la reunió del dia 4 de febrer, després de les demandes presentades en la reunió del dia 21 de gener, sobre que tot l’espai el sòl fos de terra compacta i no es realitzés cap intervenció de pavimentació, es mantenen en el punt que la zona esportiva estigui pavimentada. Sobre la demanda que tot l’arbrat i les plantes de l’espai sigui amb espècies autòctones es reafirmen que no tenen el mateix criteri. No obstant recullen algunes espècies mediterrànies en el que anomenen un Bosc Mediterrani en el lloc on es reivindicava l’hort i que ara hi dibuixen un espai per a la petanca.

Introdueixen com a canvis un mur amb un metall reflectant que pot fer les funcions de mirall. Sobre la demanda d’un rocòdrom només recullen un petit rocòdrom per a infants en la part dels antics Jardins d’Emma.

Sobre la demanda d’un hort, com un espai que ha de continuar amb el futur Institut, no es veu amb mals ulls la possibilitat que es construeixin unes Taules de Consum que una vegada edificat l’Institut es podrien situar al seu terrat. De totes formes es demana que es presenti un projecte concís amb activitats i responsables.

El to de la reunió és que d’autogestió, res de res. Que si ens presenteu un projecte de ludoteca, un projecte d’art, un projecte de gestió d’hort en podem parlar. No volem containers que no fan bonic. No volem habitacles amb llum. Però podem parlar de mobiliari. El tema de la cuina es podrà fer una arrossada al parc amb la dinàmica de sempre: ho acaben permetent per la pressió social del barri, però sense permís escrit que ho avali. La mateixa tònica de sempre. Apalancats en la vella política que només vol demanar el parer de la gent un cop cada quatre anys, i que per acceptar qualsevol activitat a l’espai públic es requereix l’aprovació de tot un seguit de requeriments. Una visió que no accepta una radicalitat democràtica on els ciutadans exerceixen com a tals i poden autogestionar l’ús de l’espai públic tot respectant que ha de ser un espai comú en que totes i tots participem i que no pot ser monopoli d’una administració.

La noticia pitjor: que un espai que havia de ser destinat a un equipament públic, com l’espai Germanetes del Pla Buits és vol regalar a partir del mes de Novembre de 2016 a una entitat privada que en aquests moments gestiona dues escoles concertades per a necessitats educatives de nens amb trastorns de llenguatge que porta per nom Escoles Fasia. No estem en contra d’aquesta activitat, sinó del procés progressiu de privatització dels espais públics.

La reivindicació d’un nou model de gestió ciutadana de l’espai públic encara no ha arribat a bon port. Però no perdem l’esperança, que arriben aires nous de canvi.

Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Espai "Germanetes" i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El Parc a l’espai dels 5.000 m2 de Germanetes: dinamitzat o un decorat sense ànima?

  1. clive booth ha dit:

    Estic totalment d´acord amb RecreanCruïlles; necessitem els nostres espais públics per socialitzar; un espai dinàmic, de multi-usos, i creatiu, on podem crear i recrear com ens relacionem entre nosaltres i també amb gent d´altres barris. El món s´ha canviat molt en pocs anys i l´administració pública no esta al dia. Ànims!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s