El barri es troba per debatre sobre el nou Institut Viladomat

taller institutA l’Esquerra de l’Eixample només hi ha dos instituts d’educació secundària públics per 137.000 habitants. Cada any surten 1.000 alumnes que 1r d’ESO i, a part dels que marxen de la zona, molts es veuen obligats a anar a l’escola privada-concertada amb l’esforç econòmic perquè no tenen plaça pública al seu barri.

Ara s’obrirà un tercer institut de titularitat pública al barri, segons l’anunci del Consorci d’Educació de Barcelona, l’anomenat “Institut Viladomat”, planificat des del 2006.

Aquest té una ubicació final al solar de Germanetes al carrer de Consell de cent amb carrers de Comte Borrell i Viladomat, però provisionalment es construirà en barracons al carrer de Calàbria amb Consell de cent amb dues línies de 1r d’ESO (60 alumnes) pel curs 2015-16.

És la idea del Consorci i que el barri i la Plataforma per l’Institut a Germanetes ha celebrat després d’anys de lluita. Ara la clau és quin equip directiu el portarà perquè aquest definirà la línia pedagògica del centre i la seva vinculació amb el barri. Des de la plataforma i l’Assemblea del barri s’ha volgut fer una proposta, tot i que la institutció pública ja ha decidit l’equip. Caldrà, doncs, treballar conjuntament.

El passat 14 de gener al centre cívic Casa Golferichs es va organitzar una trobada amb diferents experiències educatives per frenar “l’intent d’introduir el neoliberalisme a les escoles”, com diu Rosa Canyadell, exportaveu del sindicat USTEC-STEs. Per ella cal aturar: la privatització dels centres educatius que l’únic que pretén és frenar el negoci educatiu, la tendència a posar el currículum escolar al servei de les empreses (LOMCE) i també l’organització privatitzada dels centres educatius la qual els fa poc democràtics.

Al llarg de la sessió es va parlar de l’educació en perspectiva de gènere amb educadores de l’Institut d’Esplugues i el Col·lectiu Fil a l’agulla. Es va tractar l’educació lliure amb l’experiència d’AFA Escola Congrés Indians i l’Escola Arcadia de Can Batlló (autogestionada).

També es va parlar de les comunitats d’aprenentatge i de projectes d’innovació pedagògica que s’han dut a terme a Badalona i Barcelona (Poble Nou).

Totes les experiències va confluir en generar una nova dinàmica dels centres educatius on alumnat, professorat i família treballin conjuntament per una cooeducació dels infants i alhora generar dinàmiques positives amb l’entorn del centre.

La sessió es va quedar curta per els aproximadament cent assistents que van poder participar a l’acte. A principis de març seran les portes obertes de l’Institut Germanetes i és llavors quan es podrà conèixer el nou equip directiu i transmetre les inquietuds del barri per a construir entre tots i totes el nou centre.

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El barri es troba per debatre sobre el nou Institut Viladomat

  1. Maria Antònia ha dit:

    Com a professora sense feina i com a veïna vinculada al barri, espero amb il·lusió aquest nou institut. Però, sisplau, compte amb l’arquitecte a qui s’adjudiqui el projecte: el que va concebre la remodelació del Mercat del Ninot ho ha fet sense gust, i no només ho dic jo! Els edificis han de ser funcionals, però també poden ser bonics, i no sé què passa avui en dia que només s’alcen blocs anodins, sense personalitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s